26.5.2015

Enkeleitä Jipeltä

ATC:s with angels received from Jipe. Thank you!
Jipen kanssa vaihdettiin enkeliaiheisia ATC-kortteja, ja sain nämä herttaiset ATC:t "Enkelin suojeluksessa" ja "Enkeli ystävälle". Kiitos! Ihan osuvat minun värimaailmaani ja saksankielinen teksti on tietysti kyseisen kielen opettajalle aina bonusta.

22.5.2015

Anun putiikeille lomakortteja

These vintage holidaycards were made using papers from the manufacturer 4Heures37. They, as well as nearly all of the other materials are from Anun Putiikit.

Nämä seuraavat loma-aiheiset kortit tein aikaa sitten Anun Putiikkien materiaaleista. Käyttämieni skräppipapereiden valmistaja on ranskalainen 4Heures37. Noissa papereissa on kaksipuolisuuden lisäksi mukavaa se, että toisen puolen alalaidassa on aina erivärinen kuvioraita siellä valmistajan tietojen vastakkaisella puolella, joten kuvio- ja värivaihtoehtoja riittää, eikä eden nimitietoluiskan verran materiaalia mene paperinkeräykseen.
Aloitin itselleni helpoimmasta väristä, eli vaaleanpunaisesta. Sen pariksi sopi kivasti harmaa, varsinkin kun löysin omista varastoistani tuon vintagekuvan, jossa pyöräaihe ja värit toistuvat. Nuo vinoraitaiset suikaleet ovat niitä skräppipapereiden tietojen taustoja.
Tässä kortissa on lisäksi Anun Putiikeista sydänkakkupaperia, kimaltavakuvioista nauhaa, pinkki glitterihaaraniitti ja alkujaan valkoinen paperikukka, jonka värjäsin pinkiksi kynsilakalla.
Pyöräilyaiheinen vintagekuva on omasta varastostani tässäkin kortissa. Kaikki muu materiaali on Anulta, paitsi vaaleanpunainen kastehelmi kuvan ylänurkassa. Kukat värjäsin taas kynsilakalla. Tämän kortin annoin miehelleni 10-vuotishääpäivänämme. Korttipohja näissä kahdessa ensimmäisessä kortissani on leikattu pinkistä yksivärisestä kartongista.
Ranta-aiheinen kuva on omasta varastosta Graphic45:n skräppipaperista. Muut materiaalit Anun Putiikeista, myös stanssi ja korttipohjana oleva yksivärinen kartonki. Vasemmassa reunassa käytetty kukkaköynnösleimasin on omani. Kukan värjäyksessä kokeilin tällä kertaa musteita ja akvarellikyniä sekä Stickles-kimalletta.
Miehekäs kortti vielä limenvihreällä, eli itselleni hyvin haastavalla värillä. Harmaata korttipohjaa värjäsin tuolta vasemmasta reunasta mustaksi musteella. Herrasmiehen kuvan olen saanut Pirkolta ja pienen laserleikatun pyörän ostin Saksasta, mutta kaikki muu materiaali on Anun putiikeista. Oikean alanurkan teksti on tarra ja pilvet ovat chipboard-kuvio; muut osat olen leikannut 4H37 -skräppipapereista.

18.5.2015

Mixed media -taulu

Here is a mixed media canvas I made for my mother on Mothers' day. There are lots of details meaningful for her, f.ex. being a dressmaker (torso mannequin), living in Northern Lapland (reindeer and a fish), and loving feminine and beautiful things. The pictures talk more for themselves.

Äitienpäivän aikaan innostuin tekemään omalle äidilleni mixed media -taulun. Ensimmäiseni tein Puuhiksen kurssilla viime vuoden Askartelupirtillä, joten aikaa pääsi hiukan vierähtämään tässä välissä. Taulu on nyt valmis, mutta pääsen antamaan sen äidilleni vasta kesällä, kun tapaamme. 1000 kilometriä on välimatkaa vanhempiini, vaikka samassa maassa asutaan.
Värisävyinä käytin hillittyjä ruskean ja valkoisen sävyjä ripauksella kultaa ja viininpunaista. Taulun kiintopisteenä on muovinen naisen torso, joka muistuttaa äitini ompelijana käyttämää mittanukketorsoa. Alkujaan muovikalvo on ollut jonkun tyttäreni nukenvaatteen pakkauksessa.
Oikean laidan perhoset on tehty Martha Stewartin kuviolävistimellä. Niistä keskimmäinen on liimattu pohjalle ennen gesson ja värin levittämistä ja viininpunainen niiden jälkeen. Alimmaisessa puolestaan käytin stanssattua perhosta maskina mistien suihkutusvaiheessa.
Tältä taulu näytti gesson jälkeen ennen värien suihkimista. Osan koristeista tosin halusin jättää alkuperäisen värisiksi, joten kiinnitin ne oikeasti paikoilleen vasta taustan värjäämisen jälkeen. Taustan vasemmassa reunassa on pala kirjan sivua, josta tekstit peittyivät gesson alle lähes näkymättömiin, ja oikeassa reunassa pala ruokasalimme tapettia, jonka köynnös- ja köysiraitakuviot erottuvat mukavan kolmiulotteisina vielä värienkin alta. Pinnan vasemmasta reunasta kohoavat esiin suikale stanssikuvioista paperia ja gessolla koholle leimattu lehtiköynnös, jonka tein kuviomaskilla. Yläreunassa keskeltä oikealle kulkee sama lehtikuvio, jossa kokeilin käyttää gessoa maskin kanssa kohopastan tavoin, mutta ohuutensa vuoksi gesso karkasin myös muovin alle, joten kuviosta ei tullut kovin hyvin erottuvaa pinnanmuodoltaan. Siksi laitoin lehtimaskin tuon kohdan päälle vielä värjäysvaiheessakin. Alareunaan struktuuria tuovat sideharso ja vasemmassa kulmassa kakkupaperi.
Valmiissa työssä vasemman yläkulman valkoisesta kukkakuviosta pilkistävät Inarin kunnan tunnukset poro ja kala, jotka peitin stanssatulla kukalla ennen värien suihkimista gessolla valkaistulle pohjalle. Kuvan oikeassa yläkulmassa näkyy, millainen maskatusta lehtiköynnöksestä lopulta tuli. Iso nappi oli paikallaan jo gessoa ja väriä laitettaessa, ja sutaisin siihen lopuksi hiukan kultaista mustetta. Valkoisia pienempiä nappeja ja pieniä muovisia kastehelmiä liimailin sinne tänne koristeiksi. Kuvassa erottaa myös pienen paljettiperhosen ja paperista stanssatun kiekurakuvion sekä palan sideharsoa, joilla toin taustaan mielenkiintoa.
Muovisen torson alle leikkasin palan viininpunaista kuviopaperia ja sommittelin valkoisia ruusuja ja nappeja. Muovikalvo oli helppo pyyhkiä puhtaaksi mistien suihkuttelun jälkeen. Helmaksi laskostin rautalankareunaista kultakuvioista nauhaa, jonka laitoin paikoilleen vasta värjäyksen jälkeen, kuten myös torson oikealle puolelle sijoittamani silkkiruusuhelmikoristeen, jonka olin ottanut talteen häälahjaksi saamastamme koristekynttilästä.
Kullanvärisestä nukkakuvioidusta paperista stanssattu suuri kukka sai pitää alkuperäisen värinsä, tosin sen keskustan metallinen helmikukkanappi sai gesso- ja suihkekäsittelyn. Kukan taustalla on stassattu paperikiehkura, pitsinpaloja, pala rikkoutunutta lasten muovitiaraa, helmihuituloita, silkkilehti ja muovisia silkkikukan keskustoja. Valkoiset ruusut kierrettyine varsineen ja kastehelmet lisäsin värjäämisen jälkeen.
Oikeasta alakulmasta löytyy silmälasiriipus, nauhasta solmittu rusetti ja maustepurkin sirotinrengas. Ylhäällä rikkinäinen komionmallinen metallisolki ja stanssattuja lehtiä. Käyttämäni mistien värit olivat kaksi ruskeaa, vaaleanpunainen, turkoosi, vihreä ja punainen, joista viimeksimainitun tosin levitin lopulta sormella, koska suutin tukkeutui. Loppusilaukseksi pyyhkäisin reunoihin ja muutamaan yksityiskohtaan kullanväristä mustetta suoraan tyynystä.
Kanvastaulun reunat kuvioin leimaamalla ruskealla musteella pitsiä. Lopputuloksesta tuli mielestäni "äitini näköinen".

16.5.2015

Vihreä vintagekortti

The vintage challenge of the Finnish "Hooked on Cards" Ning-community gave one word in its challenge: "green". So here is my green vintage fairy card with an image cut out of a paper from Graphic-45. The green ribbon was the last thing I added to the card, and the part of this card that I'm the most pleased with.

Koukussa kortteihin -vintagehaasteessa on nyt aiheena "vihreää". Tein kortin Graphic-45:n skräppipaperista leikatusta keijukuvasta.
Lisäsin kuvaan glossyä keijujen siipiin ja ressasin reunat ennen kiinnitystä korttipohjana käyttämälleni vihreälle paperille. Alareunaan laitoin ohutta Eurokankaan pitsiä ja sen päällä pätkän aikanaan Nauhataivaasta hankittua muovista helminauhaa. Kukassa on Priman kukkia, joista alemman, tummanpunaisen, reunoja vaalensin valkoisella mustetyynyllä. Lehtien varret kieputin parsinneulan ympärillä spiraaleiksi. Yläreunaan laitoin kolme beigenväristä helmeä.
Kortin ollessa viime silausta vaille valmis, mietin, millä saisin sen mielenkiintoisemman näköiseksi. Silloin muistin, että olen joskus aiemminkin liimannut nauhaa polveilemaan kuvan reunoille, joten etsin paidanripustusnauhapussistani oikean värisävyn ja solmin kapeasta nauhasta pienen rusetin kuvan vasempaan kulmaan. Glossyllä pakotin nauhan päät haluamaani muotoon, ja tästä tulikin mielestäni paras osa koko korttia.
Kortin taustapaperin valmistajaa en muista, mutta sekin oli skräppiarkin kokoinen ja sen verran paksu, että riitti korttipohjaksi yksinään, joten sain toisen puolen hauskat lintuset koristamaan kortin sisäpuolta. Tekstipohjaksi leikkasin valkoista paperia kakkupaperistanssilla. 

4.5.2015

Talokortteja Anun Putiikeille

These houses were made of materials from a finnish shop called Anun Putiikit. I found the house card template from a book of Cheryl Owen.
Anun Putiikkien 4heures37 -skräppikartongeista rakentelin taannoin pari talokorttia. Malli on jäljennetty Cheryl Owenin Kortintekijän oppaasta.
Kummankin talon katolla on itse värjätty kukka. Näitä valkoisia kukkia saa siis Anun Putiikeista sekä isona, että pienenä; tässä on käytetty sitä isompaa kokoa. Vasemmanpuoleisen kukan värjäsin vettä käyttäen musteilla ja akvarellikynillä, oikeanpuolimmaisen akvarellikynillä ja Stickles-kimalteella. Keskellä olevat kukat lävistin samoista kartongeista, joista kortitkin on tehty ja keskustoina on pikkuruiset haaraniitit.  
 
Mustakattoisessa talossa käytin 4Heures37 -kuvioskräppipapereita ja yksiväristä punaista. Aukko ja sen ympärys on tehty stansseilla ja muut punaiset reunalistat kuviosaksilla. Alareunan polvekenauha toistaa samaa muotoa. Se ja vaaleanpunainen rusetti ovat myös Anun Putiikeista.
Tästä kuvasta näkee kuviopaperin toisen puolen ja sen, että tällainen talokortti taittuu täysin litteäksi, joten sen voi lähettää kirjekuoressa. Katon sisäpuolella on paikka kirjoitettavalle tervehdykselle.

Toisessa kortissa seinät on tehty yksivärisestä skräppikartongista ja koristeltu Anun Putiikkien valikoimiin kuuluvilla kakkupaperilla. Alareunassa kiertää tässäkin kortissa raidallinen suikale 4H37:n paperin reunasta.
Toisen puolen kakkupaperi on sydämenmuotoisen paperin kärjestä. Täälläkin on koristereunat tehty yksinkertaisesti kuviosaksilla toisenvärisistä papereista.

1.5.2015

Kartonkitestausta, keijuja ja prinsessoja

I made the following projects testing ScrapBerry's papers for a Finnish shop called Anun Putiikit. The single-coloured papers have a great variety of colours, but are a little too thin to be used as card blanks in one layer only. In the pictures you can see, how they work when folded, torn, stamped on, embossed, distressed, stenciled, rolled and patterned with a mask. I like their quality a lot. The fairies and princesses were cut out from the paper series called Dream Land from ScrapBerry's.

Anun Putiikkien blogissa on menossa näin vapun aikaan askarteluviikonloppu, josta löytyy mm. tarjouksia ja kilpailuja. Design teamiläisen ominaisuudessa testailin kaupan valikoimiin tulleita ScrapBerry's -kartonkeja, joista tässä kokemuksiani. Mielestäni näissä on loistava hinta-laatusuhde! Käyttämäni materiaalit löytyvät Anun Putiikkien valikoimista, ellei toisin mainittu.
Testasin Anun Putiikkien uusia yksivärisiä ScrapBerry's kartonkeja, joiden koko on 30,5 cm x 30,5cm ja paksuus 216 gsm. Kartongeissa on pintatekstuurina kankaan pintaa muistuttava ruudukko ja taustapuoli sileä. Värivalikoima on erittäin laaja; kuvassa on vain pieni osa väreistä näkyvissä. Tuotetiedot ovat taustapuolen yhdessä nurkassa tarralla, mutta sen sai kyllä nypittyä irti paperin pintaa vahingoittamatta ainakin niistä papereista, joista sitä yritin. Yksinään kartonki on mielestäni hieman liian ohutta korttipohjaksi, mutta kerrostaen toimii hyvin siihenkin tarkoitukseen.
Ensimmäisissä kolmessa kortissa yhdistelin yksivärisiä kartonkeja Scrapberry's Dream Land -nimisiltä skräppiarkeilta leikeltyihin ihaniin keijujen ja prinsessojen kuviin. Sinisessä kortissa keijukuva on kiinnitetty kohotarrateipillä ja koristeltu siipien kohdalta Stickles-kimalteella. Taustalla testasin yksivärisen kartongin leimaamista ja repimistä. Taustaleima Scrapberry's Fairy Tale ja leimasinväri Distress Ink Salty Ocean. Pintatekstuurista huolimatta leimajäljestä tuli melko siisti, ja paperi myös repeytyi kauniisti molempiin suuntiin. Revityissä reunoissa on samaa sinistä mustetta.
Kukkien valkoiset kerrokset ja siniset timantit ovat Anun Putiikeista. Siniset kukat napsuttelin Fiskarsin kuviolävistimellä. Kartonki lävistyi vaivatta ja siististi. Muotoilin lävistettyjä kukkia pyöreällä siveltimenpäällä hiirimatto pehmusteena.
Kortin sisällä kokeilin kartongin sileän taustapuolen leimaantumista, ja jäljestä tuli tietysti vielä tarkempi kuin tekstuuripinnalla. Musteena taustalla Distress Ink Old Paper. Tekstilaatassa kartonki on myös sileä puoli päällepäin, jotta kirjoittaminen onnistuu. Stanssi Sizzixs Framelits Labels, Fancy.
Kortin takakannessa testasin kartongin leikkautumista stanssilla, joka tällä kertaa oli Sizzlits Royal Swirls. Kartonki stanssautui hyvin, ja se kannattaa stanssata yksinään ennen kaksipuolisen teipin laittamista taustalle. Koetin itse laittaa tässä teipin taustalle jo etukäteen, jotta kiekurat kiinnittyisivät takuulla kaikkialta, mutta kartonki on niin paksua, ettei teipin taustamuovi lävistynyt, joten homma meni nyppimiseksi ja veitsellä leikkelyksi.

Pinkissä kortissa testasin kartongin reunojen ressaamista ja kohokuvioimista kohokuviointitaskulla (omasta varastostani). Ressaaminen onnistuu hyvin ja yksivärinen kartonki on myös sisältä värillistä eikä valkoista kuten monet muut värilliset paperit. Kohokuvioinnissa jälki on pääosin siistiä ja pintastruktuuri jää kivasti näkyviin kohokuvioiden taustalla. Osa kuvioista rikkoutui aavistuksen verran pinnasta, mutta ei läheskään niin pahasti kuin ohuemmat paperit tällä kansiolla kohokuvioidessa.
Telinekorttin telineosassa kartonki toimii hyvin, koska sitä on osin kaksi kerrosta, mutta jalusta kaipasi kulmavahvikkeet, jotka stanssasin lilasta kartongista. Kortin kansi pysyy pystyssä ScrapBerry's Dream Land -skräppiarkilta leikatun tekstilaatan takana, joka on kohotettu kohotarrateipillä. Annoin kortin 10-vuotiskortiksi tyttäerlleni, ja sitä ennen lisäsin vielä kulmiin ääriviivakulmatarrat ja pystyssä pysymistä varmistamaan pari timanttia jalustan yläkulmiin.
Kortin kannessa on koristeena Stickles-kimalteella koristellut Scrapberry's mulperipaperiperhoset.

Lilan kortin kannessa on kuva Scrapberry's Dream Land -skräppiarkilta, kakkupaperisydän, Scrapberry's perhonen ja Fiskarsin kukkalävistimellä napsuteltuja kukkia. Koristeena Sticklesiä ja kortin reunoilla sinistä mustetta.
Nämä lävistimellä tehdyt kukat muotoilin sormissa taivuttelemalla. Kartonki taipuu siististi, eikä pinta murru, mutta paperin kerrokset melkein irtosivat paikoitellen toisistaan. Voi olla, että osasyy siihen oli se, että värjäsin terälehtien kärkiä ennen taivuttelua valkoisella musteella, joka hiukan kostutti paperia. Keskustoissa on Sticklesiä.
Kortin sisäosassa on kolme kerrosta kartonkia ja kuva roikkuu hammaslangan varassa keskelle leikatussa aukossa. Kartonki taittuu kumpaankin suuntaan melko siististi, kunhan sen nuuttaa huolella etukäteen. Upea timanttikiekura on nimeltään Scrapberry's Sea Side. Pitsi on Anun Putiikkien vanhaa valikoimaa ja Spellbinderin stanssi omasta varastostani.
Salamalla otetussa kuvassa värit näyttävät sinisemmiltä kuin luonnossa. Tässä kuvassa näkee kortin rakenteen ja sen, että roikkuvan kuvan taustalle on leimattu Scrapberry's Fairy Tale -taustaleimasimella Distress Ink Old Paper -musteella. Pitsin alta vaaleansiniharmaasta kartongista erottaa hieman, minkälaista jälkeä sain aikaan omilla kuviosaksillani. Reunan alussa kartonki leikkautui hyvin, mutta keskivaiheilla terien kulma oli sellainen, etteivät kaarikuviot leikkautuneet kokonaan irti, joten niitä joutui korjailemaan lopuksi tavallisilla saksilla.

Jottei rajoituttaisi pelkkiin keijuihin ja prinsessoihin, tein viimeiseksi vintagekortin viktoriaanisten rouvien kuvasta. Kartongeista löytyy mukavasti myös murrettuja sävyjä ja montaa eri ruskeaa vanhantyylisiin projekteihin. Vaaleanruskeaan paperiin kuvan alla testasin musteen (Distress Ink Vintage Photo) töpöttämistä maskin (Dutch Doobadoo) läpi ja jälki on pinnan tekstuurista johtuen pehmeän utuinen, mikä sopii hyvin vintagetunnelmaan. Keskisuikaleen alla on punaista virkattua pitsiä ja yläpuolella puolikas pieni kakkupaperi.
Vapaalla kädellä spiraaliksi revitystä paperista rullatuista ruusuista näkee, kuinka pehmeän kauniisti tämä kartonki repeytyy ja rullautuu. Tässäkin huomasi, että eniten käsitellyissä kohdissa kartongin kerrokset meinasivat paikoin irrota toisistaan. Ruusujen alla on stanssattu kiekurakuvio, jonka reunoja väritin ruskealla tussilla. Tussin väri leviää odotetusti niihin osiin kartonkia, joissa pinta on rikkoutunut.
Kortin yläkulmaan laitoin katseenvangitsijaksi chipboard-lyhdyn, jonka väritin ruskealla tussilla ja kultaisella alkoholimusteella (omasta varastostani), jolla värjäsin myös lyhdyn alle lasiksi laittamani palan kirjekuoren ikkunaa. Kuvio nousee näyttävästi koholle taustastaan.
Testasin vintagekortin taustalla myös suihkeita (omasta varastostani) maskin läpi ruiskittuna ja tälläkin tavalla yksiväriseen pintaan saa mukavasti eloa.
Anun Putiikkien nettikauppaan tästä.